Adománygyűjtés: Emlékkő az NHE első világháborús hősi halottai tiszteletére

altA Danubius Nemzeti Hajós Egylet nagy örömmel fogadta, amikor 2020. február végén létrejött a támogatási megállapodás Budapest Főváros Önkormányzata és Egyletünk között, melyet még tavaly a „Nemzeti Hajós Egylet első világháborús hősi halottai tiszteletére felállított margitszigeti emlékkő rekonstrukciója” programcímmel nyújtottunk be. A megállapodás előkészítésében elévülhetetlen szerepe volt Denk András tiszteletbeli elnökünknek, a Budapesti Evezős Szövetség elnökének. A fővárosi támogatás mértéke három millió forint, a rekonstrukció teljes-, közel négy millió forintos költségéhez a különbözetet, az evezős sporthoz kötődő magánadományozók kiegészítő támogatásával kívánjuk előteremteni.

Elkészült az emlékmű 1:1 gipszmintája, a restaurátori, rekonstrukciós terve, ennek szakértői zsűrizése, a kőanyag beszerzése, az emlékmű fő elemének, az „amforá”-nak a süttői mészkőből történt újra alkotása, darus ráemelése a posztamensre. Jelenleg is zajlik a posztamens tisztítása, feliratozása szemcseszórással, a meglévő feliratok javítása, az amfora előoldalán elhelyezett öntöttvas babérág beillesztése, a környezet rendezése. A kivitelezésért köszönet az ALAKart Ipar- és Képzőművészeti Kft.-nek, Kelecsényi Gergely cégvezetőnek, Sándor Áron építésznek, volt tagtársainknak.

Az épülő, szépülő DNHE klubháztól ötven méterre, északra volt látható a mostanáig torzó „Hősök emlékműve”, melyet a Nemzeti Hajós Egylet (NHE, a DNHE jogelődje) ünnepélyes keretek közt 1928. október 31-én leplezett le. A Kertész Árpád szerkesztette könyvből (A Nemzeti Hajós Egylet 75 éves története 1862–1936. Bp. 1936.) megismerhetjük az eredeti műalkotást, s megtudhatjuk, hogy készítője Ohmann Béla szobrászművész (1890–1968), aki 1921 és 1936 között a Budai Iparrajziskola tanára, kerámiaműhelyének vezetője volt, s aki élete során számos síremléket, épületet-plasztikát készített. A megmaradt kőtömbön még ma is kivehető a tíz hősi halált halt klubtag neve: Bazsó Fedor, ifj. Gráf Vilmos, Groffits Béla, Klözel-Koltay Aladár, Marinczer László dr., Röhrich Márton, Szabó Miklós dr., Szurmák Rezső dr., Dedinszky Gábor, Vetter Frigyes. Az Egylet 1928. évi jelentéséből kiderül, hogy az emlékmű 2040 pengőbe került, és a tagság önkéntes adományaiból-, valamint az előző évi NHE közgyűlés 1000 pengős hozzájárulásból felhasznált 900,5 pengőből nyert fedezetet.

Az evezős évadnyitó-ünnepség nyitó eseményeként, 2007. óta megkoszorúzzuk – mint NHE jogutód – a Magyar- és a Budapesti Evezős Szövetséggel együtt az emlékkövet. A torzó a szépen felújított Margitszigethez is méltatlan látvány volt minden arra sétáló számára, ezért szerettük volna, ha a „Hősök emlékművé”-t méltó emlékezésként rekonstruálni lehet eredeti formájában.

EZÉRT A KÖZÖS TEHERVISELÉS JEGYÉBEN AZZAL A KÉRÉSSEL FORDULUNK MINDEN EGYKORI- ÉS MAI EVEZŐS FELÉ, KIVÁLTKÉPP A DNHE-HEZ / A „RÉGI NEMZETI”-HEZ / A „CSEMEGÉ”-HEZ / A „DEK”-HEZ KÖTÖDŐ JÓKEDVŰ ADAKOZÓ FELÉ, HOGY ANYAGI TÁMOGATÁSÁVAL JÁRULJON HOZZÁ A „HŐSÖK EMLÉKMŰVE” TELJES REKONSTRUKCIÓJÁHOZ!

A megszépült, rekonstruált, restaurált NHE emlékkő ünnepélyes átadására 2020 őszén kerül sor, addig van lehetőség az adományozói listára felkerülni! A lista folyamatosan frissülni fog.

Adományszámlaszám

Danubius Nemzeti Hajós Egylet
10900035-00000008-14510016
Közlemény: NHE emlékkő 2020

Köszönjük az eddigi felajánlásokat:

ALLIQUANDER ANNA ÉS LŐRINCZ ATTILA
ALLIQUANDER TAMÁS
BERSÉNYI ÁGOSTON
DENK ANDRÁS
HUSZTHY ZITA KATALIN
KISFALUDI JÚLIA
KOVÁCS MAGDOLNA MÁRIA
KULIFAI KRISZTINA
MELISNÉ MÁTHÉ KRISZTINA
VIRÁG ÁGNES
VANCZÁK JÓZSEFNÉ

Frissítve: 2019. július 16-án