Szabados Dezső emlékverseny 2009

  Újabb csúcsdöntés a Szabados Dezső emlékversenyen

 

Az elmúlt hét eseményei, a klubházunkat érintő sajtómegjelenések, TV-s szereplések és nyilatkozatok annyira felkavarták az egylet életét, hogy ténylegesen evezős hírekkel nem is jutott időnk foglalkozni, holott nagyon is lett volna miről beszámolni.

A Danubius felnőtt evezősei között már-már tradíciónak mondható a Szabados Dezső (Margitsziget - Szentendrei-sziget kerülő) evezős versenyen való indulás, és ugyanúgy lassan hagyománnyá válik a verseny által jegyzett kategória csúcsok megdöntése is.
Ebben az évben a DNHE csapata vegyes négypár evezősben vágott neki a második leghosszabb hazai egynapos evezős versenynek. A korábbi hetek zord időjárása miatt a verseny egy héttel később került megrendezésre, ami jó döntésnek bizonyult a verseny rendezői részéről.


 

A következőkben Dr. Alliquander Anna tényszerű (tudom, mert ott voltam) élménybeszámolóját olvashatjátok:

Szabados Dezső Emlékverseny
október 24. 7.00.
Margitsziget – Szentendrei-sziget kerülés (84 km)

Nem bántuk, hogy egy héttel elcsúszott a verseny időpontja, mert szép időben, majd 10 fokos melegben vághattunk neki a távnak 7 órakor zsebrádióm pontos idő jelzésére: pitty-pitty-pitty-pitty-pitty. RAJT! „MR1 Kossuth Rádió. A Szavak ereje!” Na, szóval elkezdtük a nyomulást, és 6 óra 3 perc 16 másodperc múlva már újra pihenhettünk, és lelkiismeret-furdalás nélkül csodálhattuk szorgalmas hangyaként dolgozó egylettársainkat a stégen. Azért a bejárót segítettük a helyére rakni.
Szabados Misi volt a vezérevezős. Nagyon jó ritmust adott, akár ellenszél volt, akár toló.
Vanczák Gergő szakmai alelnökünk volt a hármas. Nagyon erős ember, néha azért hoppolgatott a csapatnak, amikor úgy érezte, hogy nehéz elhúznia egyedül a négypárt.
László Vercsi volt az egyes. Nagyon jól kormányzott, nem volt semmi gond. Suhantunk végig a partok alatt. Így idén a Lugano végre egészségkárosodástól mentesen ért célba (talán minimális körömreszelés a sverten…)
Én voltam a kettes. Kicsit a pohár mellé pisiltem. Szóra sem érdemes. (A bili, a pohár, a befőttes üveg stb. túrafordulókon a lányok (fiúké is!) jól bevált módszere, így nem kell kikötni stb.). Valójában sosem tudtam megérteni, hogy lehet egy Szabadost, vagy egy Budapest-Baját végig evezni e nélkül? Ezután Gergő néha panaszkodott… ahelyett, hogy még nagyobbat húzott volna…
Óránként jó volt hallani a híreket újra, s újra. Kívülről tudtam már ki hol koszorúzott tegnap Nemzeti Ünnepünk alkalmából, kit tüntettek ki, és hogy mit mondott Orbán Viktor Nagytétényben az Országzászló avatáson. Gergő előttem csak a hírek szabadítás részét hallotta (a többiek annyit sem), és egyetlen kérdésére; hogy „mi van Lance Armstronggal?” sajnos nem tudtam válaszolni, mert akkor pont nem figyeltem, és utána ez már kimaradt a sporthírekből.
Tahi alatt a fiúk kinevettek egy tai chi-zó nőt, ja még előtte muszáj volt egy damilt szakítanunk, különben vittünk volna egy horgászbotot. 3 óra 26’-nál fordultunk, és valójában mindenféle holtpont nélkül vészeltük át a távot. A végén kicsit sajnáltuk, hogy nem sikerült hat órán belül a rekorddöntés, de boldogok lehettünk, hogy Vercsi és Misi (Szabados Dezső testvérének unokája!) neve is felkerült a csúcstartók közé.
Jövőre, meg… ki tudja mi lesz jövőre? Az biztos, hogy több induló kellene a DNHE-ből.


Anna talán csak a poharas történet kapcsán fukarkodott kissé a szavakkal, ezért csak egy mondattal egészíteném ki a dolgot: Habár Anna kétségtelenül könnyített magán, a hajó ettől nem lett szemernyit sem könnyebb Smile.
És még valami: sosem esett nehezemre húzás közben panaszkodni.

Lényeg, hogy a Danubius Nemzeti Hajós Egylet a Szabados Dezső emlékversenyen újabb csúcsot mondhat magáénak, 37 perccel megdöntve a korábbi (2001)  vegyes 4X-ben tartott kategória rekordot. Immáron a nyilvántartott nyolc kategória csúcsból négyet a DNHE versenyzői tartanak.

A fentiek ellenére mégis csalódottaknak érezhetjük magunkat. Sajnos a többi hazai hosszútávú evezős versenyhez hasonlóan egyre kevesebben vesznek részt ezen a megmérettetésen. A DNHE szívügyének érzi ennek a csökkenő tendenciának a megállítását, és ebben kérjük a többi hazai evezős klub támogatását azáltal, hogy minél több versenyzőjével képviseltesse magát a hazai hosszútávú evezős versenyeken. Nem csak a Danubiusból, hanem minden hazai klubból több induló kellene.

Ne hagyjuk, hogy a nagy hagyományokkal rendelkező hosszútávú versenyeink (Budapest-Baja, Tas-MEC, Szabados, ...) "elsorvadjanak"!


A Danubius Nemzeti Hajós Egylet versenyzői által tartott csúcsok (a nevek a beülés sorrendjében):

 Kategória

 Csapattagok

 év

 időeredmény

 Férfi 4x-

Vanczák Gergely, Orbán Gergely, Teszár Balázs, Csepregi Gábor

 2005

 5:29 (abszolút csúcs)

 Női 1x

Dr. Alliquander Anna

 2005

 7:11

 Férfi 2x

Orbán Gergely, Vanczák Gergely

 2007

 5:53

Vegyes 4x

Szabados Mihály, Vanczák Gergely, Dr. Alliquander Anna, László Veronika

 2009

 6:03